Tänkvärt
 

På denna sida vill jag dela med mig av mina funderingar, samt en del uppsnappade fakta. När det gäller: Vår mat - Hundens mat - Gifter i mat och miljö - Etik och moral i djurhållningen, d.v.s. de djur vi äter.
 

Vår mat

 • Gödkalv: är förbjudit i Sverige på grund av att de utsätts för ett fasansfullt djurplågeri.

  Kalvarna står på ett galler, så att avföringen skall försvinna bort. Ett djur som känner en fruktansvärd järnbrist, försöker kompensera detta genom att äta träck. Tror du att djuren bara blir lite bleksiktiga och infektionskänsliga, så skall du veta att när de röda blodkropparna försvinner så får djuren svårt att andas, panikkänsla av att hålla på att kvävas, prova med att andas genom ett sugrör, så får du en känsla av hur de känner sej.

  Som sagt detta är förbjudit i Sverige, men från de lyckliga korna man kan se på bilder, från bl.a. Gotland, så säljs kalvarna, till Belgien och görs till gödkalvar.

   

 • Gåsleverpastej: Gåsen spänns fast och foder trycks ner i halsen, så tillbringar gåsen sitt liv. Ett mycket onödigt och plågsamt djurplågeri för en produkt vi klarar oss utan.
  2006-01-15 

 

 

Hundens mat

 • De flesta människor känner säkert till att soja inte är den bästa proteinkällan till hund, många hundfoder innehåller tyvärr denna produkt, som hundar kan bli allergiska mot.
  Jag tror animaliskt protein är det bästa proteinkällan till hund.
  Här kommer en sammanfattning om utskrift från Holistic (obs gäller människor)

  Soja –supermaten som blev ett problembarn.
  Sojaprodukter har väckt uppmärksamhet de senaste åren ,inte bara för att det nästan uteslutande finns genmanipulerad soja utan också för att man omvärderat effekten av fytoöstrogener. De har negativ inverkan på könshormoner på framför allt barn, misstankar finns om försämrad spermieproduktion och minskad fertilitet.

  Soja innehåller också proteashämmare som hindrar nedbrytningen av proteiner inte bara i soja, utan även i andra livsmedel, som äts samtidigt. Hos försöksdjur förorsakar en diet med höga halter trypsininhibitorer förstoring av patologiska tillstånd i bukspottkörteln, inklusive cancer.

  Soja innehåller även goitrogener, substanser som hämmar sköldkörtelfunktionen och kan utlösa struma.
  Soja innehåller också extremt mycket fytinsyra som binder mineraler och blockerar upptaget av mineraler ( särskilt zink ).

  Referenser  www.nexusmagazine.com/articles/soydangers.html

  www.nexusmagasine.com/articles/Soy%20Allergens.html
  www.observer.guardian.co.uk/print/0,3858,5054093-108294,00.html

 

 • Köttfärs: var förr i tiden en mycket bra föda till hund, även till så unga som 14 dagar gamla valpar, om den var färsk och nymald. Numera skrapas köttet så nära ytterhuden att den därigenom blir säte för bakterier, som kan tränga in.

  Ju längre in i kroppen köttet är ju mer motståndskraft mot bakterier har det. Av denna anledning anser jag det är säkrare att mala ytterlår till köttfärs, för övrigt blir detta betydligt godare att göra köttbullar av också.

  2006-01-15