Lenas Mathörna

Sedan 1994 då jag startade upp min företag, med specialitet försäljning av produkter för egen tillagning till hund, har jag studerat näring och näringsinnehåll och blivit mycket skeptisk till vad foder för hundar samt även mat till människor innehåller.

Det jag reagerar starkast mot är fetter.

De flesta av oss känner till att fetter av god kvalité skall vara kallpressad och givetvis datummärkta, de omättade härsknar annars och blir väl mer eller mindre giftiga.

Smör och olivolja tål upphettning men vi människor såväl som hundar behöver fler fettsyror, då kan man undra när det på vissa Hundfodersäckar står att dessa innehåller omega 3 och omega 6, om dessa fodertillverkare ville hunden väl borde de hänga en liten flaska utanpå säcken med oljan i, så att hundägaren själv kunde pytsa i den.

Om hundmat 

Jag har haft hund sedan 1964 och uppfödning sedan 1968.

När jag började min uppfödning fanns det vad jag kommer ihåg 2 st foder ,Doggy och Fors hundpellets. Blev övertalad att prova Doggy, men hunden Ray tyckte ej om det, fodret ställdes ner i källaren och glömdes bort, upptäcktes på nytt när det höll på att krypa ut självt med hjälp av larverna som fanns där, det goda med detta foder var att det tydligen ej innehöll bekämpningsmedel som dödade larverna.

Dock fortsatte jag med att laga egen hundmat.

Min dåvarande veterinär numera framlidne vet. Hans Edlund var mycket behjälplig med att tipsa om rätt näringsämnen, då han förordade husmanskost till hundar.

Mycket lärorik information fick jag även via föredrag av Ann-Marie Hammarlund.

Nåväl, i mitten på 1970 talet kom det en drös med hundfoder på marknaden, som kennelinnehavare blev man erbjuden att testa dessa gratis och marknadsföringen var redan då så skicklig att man nästan trodde att ens hund skulle få allvarliga näringsbrister om man inte gav dessa foder.

Min 10 kull föddes i mitten på 1970-talet, den kullen tänkte jag föda upp på enbart torrfoder, valparna blev sjuka, fick diarré´ fick dietkost med blåbär, blev bra, fick foder blev dåliga fick dietkost och blåbär o.s.v.

Följande kullar fick mest hemlagat med lite foder i för tillvänjning,

10 år efter de förgiftade valparna fick jag besök av en konsult för ifrågavarande företag, helt spontant berättade han om problemen som varit på –70-talet, då de hade haft fel på fläktsystemet och fått mögel i fodret och fått ersätta döda valpar.

Då beslutade jag mej aldrig mer torrfoder.

Fördelar hemlagat. Man använder livsmedel – spannmål ,kontrollerade för människor och tillsätter det kött man vill ge, själv föredrar jag vommen, som är mycket enzymrik, klassas som livsmedel och har exporterats som människoföda, genom att ge detta får hunden inga biprodukter som innehåller hår-hud-klövar-träck-malda ben.

Nuförtiden anges inte råprotein och smältbart protein separat i vdn-deklarationen.

Ju högre biologiskt värde ett protein har, ju mindre del behövs, hud och läder blir säkerligen en belastning för njurarna, som förkortar livet på hunden med några år.

Funderingar kring hundars kost !

Rubriken har jag tagit ur Hundsports Specials artikel av Marjorie Bunting.

Ni vet den förtjusande engelska kvinna som skriver om uppfödning förr, och nu.

Ibland så får hon på skallen av svensk veterinärexpertis, t.ex. gör hon ett så fundamentalt slarvfel att hon kallar vom (komagen) för kött och det vet ju alla att komage är en inälva.

Knappast finns någon animalisk föda där kalk-fosforhalten ligger bättre i balans och ingen lär tvivla på vommen som kvalitetsfoder åt hunden.

Marjorie Bunting skriver angående torrfoder om risken med etoxyquinet i torrfoder.

Citat från Hundsport Special:

Kött från kycklingar, kor, o.s.v. som stämplats som olämplig människoföda går till djurmatsproduktionen. Det normala tillvägagångssättet är att behandla allt sådant kött med ett konserveringsmedel (ofta etoxyquin) innan det skickas till hundfodertillverkaren.

Anledningen är att hindra köttet från att ruttna (en del kött kan ändå hinna påbörja denna förruttnelseprocess) är att konservera allt kött inför transporten till fabriken. EFTERSOM DETTA KONSERVERINGSMEDEL EGENTLIGEN INTE TILLSÄTTS I SJÄLVA FODRET FINNS DET INGA KRAV PÅ ATT DET MÅSTE STÅ MED PÅ LISTAN ÖVER INGREDIENSER.

Vidare i artikeln ”Om ni har tikar som fått ovanligt många missfall, om ni har bekymmer med valpning, om ni har lagt märke till någon svaghet i immunförsvaret, t.ex. torr fjällig hud, hudskador, rinnande ögon, sårskorpor runt näsborrarna eller försämrad pigmentering, kontrollera då ingredienserna i det foder som ni ger hundarna.

Hälsning Lena

Vitkålens läkande förmåga
Mina hundar har alltid haft s.k. ”plåtmage ”. Mycket har dom satt i sej utan antydan att bli dåliga. T.ex. ett par kilo kräftrens, en Domuskasse full med päron.

Att magen stoppar för sådana mängder tror beror mer på miljö än på arv.

Likaså att en tik kan äta sådana mängder foder att samtidigt 12 valpar dias i 8 veckor och tikens eget hull ökar.

En starkt bidragande orsak torde vara vitkålen. Varje dag efter kvällsmaten , får de ett stort stycke vitkål. Detta börjar jag ge mina valpar vid 5-6 veckors ålder. I början kan det komma ut delvis osmält, men snart vänjer sej kroppen att smälta det.

Alla hundar som lärt sej äta vitkål älskar det. Vänner och bekanta som ser på, då de äter detta, säger att det ser ut som när krokodilerna matas, man får kasta det till dem, för att behålla fingrarna.

Till hundar som kräkts gult vid tom mage s.k. obalans i syrehalten, har jag tipsat om vitkål, dock i finhackad form. Kålsaften anses ha en välgörande effekt vid magsår. 

Kålen är rik på kalk och C-vitamin, samt fiberrik och inte minst en billig grönsak, som ej behöver besprutas.

Ett gammalt talesätt lyder:
”Det är mera nytta med ett vitkålshuvud, än med ett läkarhuvud”

Blåbär

Mitt intresse för att tillföra mina hundar naturliga vitaminer och mineraler har alltid varit stort, en av anledningarna skall jag berätta här.

1976 födde jag upp min 10:e schäferkull. På denna provade jag ett färdigt valpfoder.

Vid 5 veckors ålder fick valparna diarré och blev vingliga. Min dåvarande veterinär Hans Edlund tyckte inte att symtomen stämde på mag-tarm katarr. Utan tyckte det liknade mera en förgiftning.

Innevalpar i villa har inte så mycket att bli förgiftade på, så fodret misstänktes, helt otänkbart enligt foderfabrikanten.

Nåväl, valparna piggnade på sej med Hammarlunds dietsoppa och köttfärs, men så fort valpfodret blandades i kom symtomen tillbaka.

Då provade jag att blanda mosade blåbär i fodret och det fungerade, valparna tålde fodret .

De blev pigga och bra i magarna, men så fort blåbären togs bort kom symtomen tillbaks.

12 år senare 1988  kontaktades jag av en konsult för detta foderfabrikat. Helt spontant berättade han om de problem företager haft 1976, med mögel i fodret genom en felaktig fläkt vid tillverkningen och om ersättning av döda valpar till uppfödare.

Fakta om blåbär är att de har länge använts mot diarré, anses även motverka infektioner, då de innehåller höga halter av föreningar som kan ta kål på både infektioner och virus.

Blåbär innehåller också ett ämne som förbättrar mörkerseende.

Dessutom tror jag utifrån min erfarenhet att de hjälper vid förgiftning.

Nu förtiden ger jag blåbär till friska hundar, som ett komplement.   
 

Brännässlor.

Dessa är nämligen ett utmärkt tillskott i hundfoder. Antingen stuvas bladen eller så torkas de att använda att koka te på eller så strös de över foder, bra även som smörgåspålägg.

När min schäfertik Smaragd hade sin andra valpkull, 9 st. såg hon tämligen överansträngd ut då de var fyra veckor gamla.

Slemhinnorna, d.v.s insidan på läpparna, var illröda och avskavda efter allt tvättande av valpar.

Då drog jag mej till minnes några anteckningar jag gjort om nässlor.

Jag kokade nässlor i 10 minuter och silade vätskan i fodret. Munsåren försvann inom två dygn.

Därefter har jag läst reportage i Hundsport special av Marjorie Bunting, teorier om att hundar inte kliar sej då nässlor kokades med fodret. Nässlor är rika på mineraler och A-vitamin.

Brist på A-vitamin är vanligt hos hundar. Tonsillit, rinnande ögon, förhudskatarr m.m kan bero på just brist på A-vitamin, samt valpar och unghundar som är tunnhåriga runt ögonen kan bli hjälpta av A-vitamin.

Slutligen öka aldrig mängden av A-D-vitamindroppar, för mycket D-vitamin är farligt.

Arnica
 

Används vid blödningar –slag- blåmärken –växtvärk –efter operationer- tandutdragningar- ögonskador.
Synnerligen verksamt vid risk för blodöra, användes då både ut och invärtes.
Vid växtvärk, kombineras med andra lämpliga preparat. Till äldre djur med ledproblem

Ur Alternativmedicin –Homeopatpreparat:

Toxikologi: Arnica är inte ogiftig. Utvärtes användning  kan framkalla dermatit hos hos känsliga personer. Stora doser Arnica ger blodtryckssänkning med följande cirkulationskollaps Inom homeopatin är Arnica det viktigaste sårläknings– och resorptionsmedlet. Den har stark inflytelse på blodkärlen på blodkärlen och är värdefull vid bl.a hypertoni, sklerotiska. kärlförändringar och muskel- och ledreumatism. Finns hos Kurants Hundtjänst  recept medföljer

Molkosan

Vid dålig matsmältning - svamp ( in och utvärtes )