Just Nu !

Skydda din hund från fästingar

Flera giftfria varianter med fästingmedel

Schampon, Sprayer, Halsband

För invärtes bruk, olika vitlöksblandningar

 

* * * * * 

Algblomning - algtoxiner

Av de blågröna algerna är det främst de fritt svävande organismerna (plankton) som orsakar detta problem. Det är när cellen dör och/eller bryts ned som algtoxinerna frigörs och löses i vattnet. Detta sker när algen ansamlas på grunt vatten och på stränderna när algerna mekaniskt förstörs mot filter/silar t.ex. i vattenintag eller bryts ned i magsäcken på djur och människa.

Det finns olika typer av algtoxiner. Den biokemiska grunden kan vara en peptid, alkaloid, fenol eller lipoplysackarid.

Alla algarter har sin specifika typ av toxin, men kan ha flera typer vid samma tillfälle.
Hepatotoxin: Är en polypeptid och har en direkt skadeeffekt på levercellerna och leverfunktionen. Hit hör t.ex. microcystin, nodularin. Har påvisats hos Microcystis spp., Oscillatoria sp., Nodularia spunmigena och Anabaena spp.

Neutrotoxin: Är en alkaloid och har en blockerande inverkan på nervcellerna till skelett - och andningsmuskulaturen. Hit hör t.ex. anatoxin, aphanotoxin. Har påvisats hos Anabaena flo-aquae, Aphanizomenon spp. och Oscillatoria spp.

Dermatotoxin: Är inte biokemist klartlagd. har en toxisk effekt på hudcellerna.

LPS-toxin: En lipopolysackarid. Den anses orsaka gastroenterit och feber. Är inte med säkerhet utrett om det är ett toxin som utsöndras av algen eller en reaktion från bakterier bundna till cellväggen.

Algtoxin - Symton på människa

Effekten av algtoxinpåverkan på människa:
  • Allergiska reaktioner på kroppen, irritation i ögonen är vanligt förekommande vid bad i algblommande vatten.
  • Astmatiska reaktioner kan uppstå vid inandning av alger/algskum.
  • Mag-och tarmbesvär med kräkningar och diarré efter att ha svalt vatten med alger och /eller toxiner.
  • Feber, muskel-och huvudvärk.
Effekten av toxinet kan uppstå direkt eller efter några timmar. Symtomen kan sitta i några timmar till 2-3 dagar, i värsta fall en allmänpåverkan i 7-14 dagar. Graden av symtom är beroende av individens känslighet och den dos han/hon blivit utsatt för.

Algtoxinpåverkan på djur

  • Allmän oro och darrighet är de första tecknen som kan noteras efter att djur druckit alger eller vatten som innehållit lösta algtoxiner.
  • Kräkningar och/eller diarré i varierande styrka beroende på algkoncentration, intagen dos, mängd föda i magsäcken, ålder etc.
  • Kramper med rörelseproblem. Vinglig gång med svårighet att lägga/resa sig.
  • Koma.
  • Djuret dör av en för hög dos algtoxin.
Symtomen är här helt beroende av algspecies, mängd och koncentration av alger/algtoxin som djuret druckit eller slickat i sig.

Ett neutrotoxin har oftast ett akut förlopp med symtom inom 30 minuter och som i värsta fall kan leda till döden inom 60 minuter. En hög dos leder till att nervcellerna till andningsmuskulaturen blockeras och djuret kvävs. Om dosen är låg eller djuret genast kommer under behandling, kan det återhämta sig snabbt och vara återställd inom 24 timmar.

Åtgärder och råd

SVA har sedan 1985 haft i uppgift att utföra undersökningar på algblomningar orsakade av blågröna alger. Vi har konstaterat att ca 55% av insända prover innehållit algtoxiner. Det har även under dessa år påvisats flera fall, där algtoxiner varit orsaken till sjukdom eller dödsfall på djur. Största riskgrupperna har hitills varit hundar, nötkreatur, får, sjöfågel och kassodlad fisk. Det går inte att avgöra om en algblomning är toxisk eller inte utan en toxicitetstest. Det är inte klarlagt vid vilka tillfällen de blågröna algerna bildar toxin: det varierar mellan sjöar, tid på säsongen, olika algblandningar etc.

Vid en pågående algblomning är det viktigt att:
  • informera allmänhet, djurägare om att hålla djur borta från algrikt vatten.
  • utföra en alganalys för att konfirmera/utesluta förekomst av blågröna alger.
  • utföra en toxicitetstest för att påvisa/utesluta förekomst av toxiska alger.
Vid plöstlig sjukdom/dödsfall av djur i samband med algblomning, är det viktigt att:
  • agera snabbt: algmassorna skingras, djurkropparna ruttnar i värmen
  • insamla algmaterial för alganalys och toxicitetstest för att påvisa/utesluta toxiska alger
  • ta vara på kräkningar, avföring, magsäcksinnehåll för mikroskopisk algundersökning
  • ta vara på döende fisk för algundersökning av gälar och magsäck
  • ta vara på död/döende sjöfågel för algundersökning av tarm-och magsäcksinnehåll.

* * * * * 

 

Nu är det hög tid att bege sej ut för att plocka brännässlor. Dessa är nämligen ett utmärkt tillskott i hundfoder. Antingen stuvas bladen eller så torkas de att använda att koka te på eller så strös de över foder, bra även som smörgåspålägg.

När min schäfertik Smaragd hade sin andra valpkull på 9 st, såg hon tämligen överansträngd ut då de var fyra veckor gamla.

Slemhinnorna, d.v.s insidan på läpparna, var illröda och avskavda efter allt tvättande av valpar.

Då drog jag mej till minnes några anteckningar jag gjort om nässlor.

Jag kokade nässlor i 10 minuter och silade vätskan i fodret. Munsåren försvann inom två dygn.

Därefter har jag läst reportage i Hundsport special av Marjorie Bunting, teorier om att hundar  inte kliar sej då nässlor kokades med fodret. Nässlor är rika på mineraler och A-vitamin.

Brist på A-vitamin är vanligt hos hundar. Tonsilit , rinnande ögon, förhudskatarr m.m kan bero på just brist på A-vitamin, samt valpar och unghundar som är tunnhåriga runt ögonen kan bli hjälpta av A-vitamin.

Slutligen öka aldrig mängden av A-D-vitamindroppar, för mycket D-vitamin är farligt.

Här är några tips på vad du kan ge din hund och naturligtvis även äta själv. Har antecknat lite smått och gott från föredrag ”Det gröna apoteket ”.

Alla växter plockas efter dagg och före kl. 12 viktigt är att all plockning görs 50-100 m från trafikerad väg.

Nässlor kallas skogens gröna guld, p.g.a. att de är mycket nyttiga. A-vitaminet är bra för slemhinnorna, dessutom innehåller nässlor stora mängder mineraler. Nässlor kan torkas på lakan, tar 4 dagar till en vecka. Torkade blad mixas i en matberedare till pulver. Att köpa färdigt kostar i hälsokosten 400:- kg.

Nässlans blommor är särskilt nyttiga ( sparas separat ) används vid krasslighet. Nässlan höjer immunförsvaret. Nässlan kan användas till Te eller mixa de färska bladen, en liter gröna blad, en dl vätska och för smakens skull, tillsätt lite citron och honung.

De spröda bladen förtäres lämpligen som soppa eller stuvning.

Gröna växter innehåller klorofyll = växternas hemmaglobin. Kan hjälpa vid blodbrist.

En del hundar äter äter maskrosblommor, sannolikt för att de vill åt C-vitaminet.

Här är ett recept på maskrosblomma. Halvt utslagen, steks i smör och äts som svamp.

Hunden kan bilda eget  C-vitamin med hjälp av glukos, många tror att mängden kanske inte räcker vid  ansträngning av olika slag. OBS. om du ger hunden extra C-vitamin skall den vara syraneutral.

Många hundar äter gräs, troligen för att där finns ämnen som Betacarotin – Klorofyll - C-vitamin som hunden kan behöva. Skulle hunden äta gammalt torrt gult gräs så har den antagligen ont i halsen. 

Det finns mer vitaminer i bladen än i frukterna. Det gäller alla slags bär och frukter.

Svinmålla är mycket näringsrik, utmärkt till stuvningar.

Ha en trevlig sommar

Lena