Hundmat |
Tillagning av hundmat Råvarorna är: VOM
Matsmältningsenzymer, är nödvändiga för att hjälpa kroppen att spjälka och tillgodogöra sej födan. Vid upphettning förstörs enzymerna vid 48 g C Att tänka på vid användning av vom till unga hundar, All näring finns i den, men den är järnfattig, blodpulver eller nöthjärta kan tillsättas, även rent blod kan tillsättas men blod är et känsligt vid hanteringen, Vommen vi säljer är svensk, hämtas från slakteri dagen efter slakt, som färskvara, den dagen kan den köpas färsk, den vom som inte är beställd under dagen fryses in och får köpas som fryst. VOMMEN finns i två varianter, Sköljd eller Skållad i 85g C. Näringsmässigt är den sköljda att föredra, det är ofrånkomligt att vissa ämnen går förlorade vid upphettning , den skållade vommen är vit och luktar inte lagård. Tidigare exporterades den för humanbruk. OXKÖTT Kan man ge rått, eller koka, även den kommer i färskt skick och fryses in. NÖTHJÄRTA
NÖTLEVER
I Svenska slakterier är allt riskavfall för BSE borttaget, hjärnan, tonsiller, ryggmärgen, ögonen, en bit av tunntarmen, som heter ileum. Allt nötkött går att ge rått, är du orolig för parasiter, så skulle eventuella parasiter dö vid frysning. LAMMKÖTT finns tillfälligt vid säsong ÄLGKÖTT finns tillfälligt vid säsong VEGETABILIER att blanda med AVORIORIS
KORNGRYN
BOVETE HIRS
VEGETARISKA FODER att blanda med om man inte vill koka själv. Vetefoder- flingfoder och ångkokta foder, både med vitaminer eller utan vitaminer. En del fria från konserveringsmedel. VITAMINPREPARAT
Jag hjälper dej att komponera din hunds matsedel VALPENS MATSEDEL NORMALMATSEDELN TILL VUXEN HUND VI KAN ÄVEN GE RÅD VID MAGPROBLEM, DÅLIGA LEVERVÄRDEN, och hur du förebygger DÅLIGA NJURVÄRDEN, och framför allt HUDPROBLEM, men låt veterinär ställa diagnos. Vi hjälper dej också att balansera kalkfosforkvoten när du kompletterar fullfoder med vom eller kött. Vi har hittat ett fåtal konserver utan biprodukter i VOM i gelé att blanda med vegetabilier MACK helfoder vom korngryn vetekross LAMM OCH RIS i konserv, ett helfoderNäring Proteinet - äggviteämne, kroppens byggstenar, nödvändiga för uppbyggnad av vävnader och muskler, ingår också i enzymer, hormoner, antikroppar. Ju högre biologiskt värde, ju mindre mängd behövs. Äggviteämnen ger biprodukter vid förbränning, avger urinsyreämnen. Stor urinsyreavgång, njurarna slits ut i förtid och fosforöverskottet som bildas kalkar ur skelettet. HÖGT biologiskt värde finns i rent kött av nöt, lamm, fisk, höns o dyl. Hög smältbarhet, lätt att tillgodogöra sej. LÅGT biologiskt värde i biprodukter, ex fårbiprodukt = horn, ull, och klövar. Hönsbiprodukter = näbbar, klor och fjädrar. Dålig smältbarhet, hunden har svårt att tillgodogöra sej, sliter ut organismen. Fetter
finns i animaliskt och vegetabiliskt ursprung Essentiella,
kallas de livsnödvändiga, behövs för transport av
fettlösliga vitaminer, hormonsystemet, stötdämpande m.m.
Fettet ger energi, brister ger hudproblem. Mättade fetter som ex Olivolja, Smör tål upphettning. De flesta fleromättade är känsliga för värme och de härsknar, härsket fett är giftigt. Köp alltid kallpressad olja som är datummärkt tillsätt den efter tillagningen. Kolhydrater finns i spannmål, överutfodring ger inga skador på organismen, ger fet hund, tungt att springa med. Lämpliga till hund: är ris, bovete ,korngryn, och vete kan blandas med mindre mängder hirs, morötter och kålrötter . Viktigt att vitaminer och mineraler tillsätts i rätt proportioner. De
färdiga vitaminpreparaten har i allmänhet rätt sammansättning. Symtom vid felaktig kalk och mineraltillsättning.
|